Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Τσιγκούνης η Οικονομολόγος

Καλημέρα, Ξεκινώ χωρίς να έχω διαβάσει τίποτα που μπορεί να μου αλλάξει γνώμη

Το τελευταίο διάστημα μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ήμουν τσιγκούνης. Μέτα όμως τα τελευταία γεγονότα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είμαι ένας μεγάλος οικονομολόγος που απλά δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα.
Μιλάμε για την οικονομική κρίση και πως μπορούμε να σωθούμε από αυτό. Είναι κατανοητό σε όλους ότι η συγκεκριμένη κρίση δεν είναι κάτι απλό. Προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι και να κάνει τη διαβίωση μας ακόμα πιο δύσκολη. Μέχρι το καλοκαίρι στον υπόλοιπο κόσμο γιατί εμείς εδώ ως γνωστόν αργούμε στα πάντα. Αργήσαμε να πάρουμε είδηση τι έρχεται και θα αργήσουμε να βγούμε από την κρίση. Μέχρι του χρόνου το Νοέμβρη δεν προβλέπεται κάτι καλύτερο. Στη συνέχεια αυτό που θα δώσει μεγάλη ώθηση θα είναι οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και η αλλαγή κυβέρνησης ή έστω ο ανασχηματισμός της παρούσας.
Εγώ και εσείς όμως τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τις οικονομίες μας. Λοιπόν καλό θα ήταν να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις που βλέπω ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο :

  • Βάζουμε τα λεφτά μας σε τράπεζες με κρατικό έλεγχο και αν μπορούμε τα έχουμε κλειστά για 6 μήνες που θα μας δώσουν και καλό επιτόκιο. Φυσικά όχι σε μια τράπεζα όλα τα λεφτά. Εγώ προσωπικά έχω από λίγα σε Τράπεζα Αττικής, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εμπιστεύομαι τις συγκεκριμένες τράπεζες γιατί δεν είναι τόσο ευάλωτες και επιπλέον βασίζονται και στις καταθέσεις τους και όχι τόσο στα δάνεια.
  • Δεν παίρνουμε δάνειο για κάθε απίθανο λόγο. Δεν είναι απίστευτο που όλοι λένε ότι δεν μας βοηθάει το κράτος αλλά πάνε και ζητάνε δάνειο κάθε λίγο και λιγάκι. Δάνειο θα πάρεις αλλά ένα και θα είναι για να ξεπληρώσεις το σπίτι που αγόρασες. Η περίπτωση της γιαγιάς στις ΗΠΑ που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στα 90 της χρόνια επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο είναι ενδεικτική πόσα και που δάνειζαν οι τράπεζες. Προσωπικά δεν έχω πάρει ποτέ δάνειο.
  • Αυτή την εποχή δεν αγοράζουμε με πιστωτική αν δεν έχουμε λεφτά για να το πληρώσουμε άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση το επιτόκιο θα μας γονατίσει.
  • Εφόσον δεν έχουμε σίγουρη δουλειά δοκιμάζουμε την τύχη μας σε τυχερά παιχνίδια. Με μέτρο όμως γιατί η τύχη μπορεί να σου χαμογελάσει ακόμα και με 0,50 λεπτά.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια θα σας αναλύσω τι μπορούμε να γλυτώσουμε ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Μεταφορά δανείων σε μια τράπεζα : 500 €
Κλείσιμο χρημάτων για λίγο διάστημα : 350 (τα 200 είναι το δώρο ορισμένων τραπεζών για κατάθεση χρημάτων)
Περικοπή τυχερών παιχνιδιών : 60 € (αν αντί για 5 € παίζουμε μόνο 2 €) το μήνα
Περιορισμός εξόδων : 80 € το μήνα αν βγαίνουμε μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι είναι κάποιοι καλοί τρόποι για οικονομία. Εγώ προσωπικά δεν έχω βγει βράδυ για να ξενυχτήσω από τον Νοέμβρη που απολύθηκα από φαντάρος. Σταμάτησα και τις εξόδους για καφέ σε 1 την εβδομάδα . Άμα είσαι άνεργος έτσι πρέπει να γίνεται . Ξοδεύω πολλά ψάχνοντας για δουλειά και πρέπει να περιοριστώ. Από τον Ιούλιο βέβαια ξεκίνησα δουλειά αλλά από τέλος του μηνός θα είμαι πάλι άνεργος όποτε καταλαβαίνετε.

Στα 2 επόμενα οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ανεργία

Τελικά τι είμαι Τσιγκούνης ή Οικονομολόγος?

4 σχόλια:

  1. τελικα εισαι ταλαιπωρος :))

    οπως και εγω !!!

    σε λιγο προτεινω την καταπληκτικη λυση του κανω τα λεφτα μασουρια και κατω απο το κρεββατ

    οσο για το κειμενο με βρισκεις εντελως συμφωνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια μικρή διαφοροποίηση μόνο. Το ΤΤ είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εκτέθηκε αρκετά στα junk bonds που έχουν προκαλέσει την όλη ιστορία. Απλώς το αναφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @skouliki Στην Ελλάδα όλοι ταλαίπωροι ήμαστε. Να κάνεις τα λεφτά μασούρια δεν είναι λύση. Αν χρεωκοπήσουν τα πάντα δεν θα πιάνουν μια. Η λύση ίσως θα ήταν ο χρυσός ή αλλά τέτοια που παρουσιάζουν αύξηση σε περίοδο κρίσης και είναι τα μόνα που θα πιάσουν τόπο
    @kitsosmitsos to TT εκτέθηκε εκεί αλλά δεν είναι τόσο εκτεθημένο σε δάνεια. Επίσης είμαστε στην Ελλάδα που πολλοί παππούδες είχαν ως παράδοση να βάζουν ενα κομπόδεμα στο Ταμιευτήριο για όταν μεγαλώσει ενα παιδί. Ο παππούς ο Γιάννης κάτι ήξερε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάντως το αποφάσισα ότι πολλοί θα με λένε Τσιγκούνη οπότε γιατί να το κρύψω; Κάποιες επιλογές για καταθέσεις προθεσμίας, για απλές καταθέσεις και πως να έχεις εισόδημα από πιστωτικές κάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή