Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Made in Greece

Καλημέρα φίλοι μου και καλή χρονιά για όλους. Είναι η πρώτη ανάρτηση για το 2013 και ευχόμαι τα καλύτερα για όλους. Σήμερα είπα να ασχολήθω με προϊόντα που φτιάχνονται στην Ελλάδα και κανείς δεν περιμένει οτι υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.


Πέρα απο τα γνωστά πραγματά που βρίσκουμε στην Ελλάδα υπάρχουν και επιχειρήσεις που φτιάχνουν τα εξής :
1. Αλεξικέραυνα. Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Raycap είναι μια ελληνική επιχείρηση που έχει το εργοστάσιο της στην ΒΙ.ΠΕ Δράμας. Προσφάτα μάλιστα βραβευτηκάν με το βραβείο Καινοτομίας. Εχει επεκταθεί και στις ΗΠΑ ενω εχεί κλείσει σημαντικές δουλειές σε όλη την Ευρώπη. Προσφατά παραδείγματα οι συμφωνίες για δουλειές σε Βέλγιο και Γαλλία.
2. Αυτοκίνητα. Ενα ακόμα που δεν περιμένεις να  δεις να παράγεται στην Ελλάδα είναι αυτοκίνητα. Ωστόσο η εταιρεία Replicar στην Κατερίνη έχει ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι και φτιάχνει κυρίως αντίγραφα διάσημων αυτοκινήτων, κοινώς Ρέπλικες. Είναι κάτι που αξίζει να αναφερθεί και να επαινεθεί. Φυσικά έπρεπε να γίνει πολιτική παρέμβαση για να πάρει η εταιρεία να πουλάει τα αυτοκίνητα της καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο.
3. Προϊόντα Ασφάλειας. Εδω έχουμε μια περίπτωση όπου μια καινοτόμος επιχείρηση Ηλεκτρονικών φτιάχνει συστήματα Ασφαλείας για την Θέρμανση και τον φωτισμό. Η Olympia Electronics με έδρα τον Κολινδρό Πιερίας επεκτείνεται διαρκώς.
4. Ρομποτικά Συστήματα. Θα πρέπει να κάνω ειδική μνεία στην εταιρεία Soukos Robots τους οποίους τυχαίνει να έχω γνωρίσει προσωπικά στην Λάρισα. Ποτέ δεν περίμενα οτι θα υπήρχε εταιρεία στην Ελλάδαα που θα έφτιαχνε Ρομποτ. Η συγκεκριμένη εταιρία φτιάχνει τα ρομποτ που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για να εξουδετερώνουν τις βόμβες. Στην Λάρισα λέγεται οτι ο ενάς απο τα 2 αδέρφια που ασχολείται με αυτές τις ευρεσιτεχνίες έχει φτιάξει τις πρίζες Σουκο που χρησιμοποιούμε όλοι στα σπίτια μας.
5. Αποριμματοφόρα. Η κατασκευή οχημάτων για την αποκομιδή των απορριμάτων είναι μια κατασκευή της Εταιρείας Spider που έχει έδρα τα Ιωάννινα και έχει κερδίσει σημαντικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια Δήμων σε Ελλάδα και Εξωτερικό για οχήματα και κάδους απορριμάτων.
6. Ερμάρια. Πρόκειται για τα ντουλαπάκια που έχουν στο στρατό για να βάζουν οι φαντάροι τα προσωπικά τους αντικείμενα. Αναφέρω την εταιρεία Dromeas που έχει έδρα τις Σέρρες και η οποία πρόσφατα κέρδισε ένα σημαντικό έργο ενίσχυσης με Ερμάρια τον Γερμανικό Στρατό. Ενω είναι επίσημος προμηθευτής επίπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
7. Ανελκυστήρες. Στο Κιλκίς η εταιρεία Kleenman   ασχολείται με την κατασκευή Ανελκυστηρων και όλων των βοηθητικών στοιχείων αυτού. Μπορεί να βασίζεται σε Γερμανική τεχνολογία αλλά είναι σημαντικό οτι υπάρχει εργοστάσιο στην Ελλάδα που φτιάχνει τέτοια Προϊόντα .
8. Θωρακισμένα Φυλάκια - Ενεργειακά Σπίτια. Καθώς έψαχνα στο ιντερνετ μόνο και μόνο για να κάνω την συγκεκριμένη ανάρτηση ανακάλυψα την Εταιρεία Glassart η οποία φτιάχνει διάφορα προιόντα με κύριο χαρακτηριστικό τους το γυαλί. Εντύπωση μου έκανε το θωρακισμένο -αλεξίσφαιρο φυλάκιο για την προστασία απο κακοποιούς. Η εταιρεία έχει έδρα στην Παιανία Αττικής.

Είναι κάποια μόνο απο τα προιόντα που φτιάχνονται στην Ελλάδα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τα αγροτικά προϊόντα που τα τελευταία χρόνια μπορέσαν κάποιοι να τα τυποποίησούν και να βάλουν στα ράφια των Σουπερ Μάρκετ. 
Ολα αυτά για να δείτε οτι και στην Ελλάδα υπάρχει παραγωγή. Ας στηρίξουμε όλες τις Ελληνικές Επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που έχουν εξαγοραστεί απο ξένους αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα διατηρώντας εδώ παραγωγικές μονάδες


Συνδεσμοί
Δείτε σελίδα στο ιντερνέτ όπου μπορείτε να βρείτε ποια προϊόντα φτιάχνονται στην Ελλάδα
Made in Greece  
Κατάλογος Ελληνικών επιχειρήσεων απο το Site Tsantiri

Υπάρχει περίπτωση να επανάλθω ακόμα πιο αναλυτικά

16 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά Ιωάννη δε γκρέητ!
    Μένω άφωνη καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι φτιάχνουμε τέτοια πράγματα!
    Παλαιά θυμάμαι όταν εργαζόμουν στην ΠΥΡ-ΚΑΛ (την γνωστή αμυντική βιομηχανία)ως αποθηκάριος, γκρίνιαζα διότι πράγματα απλά, όπως π.χ. οι καρφίτσες που είχαμε στην αποθήκη ήταν προϊόν Βουλγαρίας. Και έλεγα: Μα τι κράτος; Ούτε καρφίτσες δεν παράγουμε; Τώρα, μετά από αυτό το ποστ, αλλάζω γνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Αθηνά όλα τα παράγουμε αλλά τα πάντα είναι θέμα ανταγωνισμού. Όταν οι καρφίτσες Βουλγαρίας είναι πιο οικονομικές θα πάρουν απο αυτές. Υπάρχουν στην Ελλάδα απλά όταν κάνεις διαγωνισμό δεν ξέρεις τι θα προκύψει. Ενδεικτικά όταν ήμουν στρατό άκουσα οτι μας φέρνουν φασόλια πρεσπών τα οποία φτιάχνονται όμως στην Τουρκία

      Διαγραφή
  2. Μόνο την Kleenman ήξερα αλλά μπράβο μας έχουμε και τις υπόλοιπες. Δεν το περίμενα ότι θα είχαμε και τέτοιες επιχειρήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω τις ηξερά πριν γράψω και αποφάσισα ακριβώς να γράψω για αυτές για ξέρουμε οτι μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα. Έχουμε και άλλες που δεν μπορείς να φανταστείς Πρόεδρε

      Διαγραφή
  3. Μυαλά υπάρχουν, το θέμα είναι το κράτος ακόμα και αν δεν μπορεί να βοηθήσει, να μην στέκεται εμπόδιο σε τέτοιες ενέργειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυαλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά. Ο τρόπος που πάρουν μπρος είναι ενα θέμα. Όσο για το κράτος δεν φταίει πάντα. Δεν χρειάζεται να είμαστε ξέφραγο αμπελι αλλά να ελέγχχουμε συχνά τους υπαλλήλους για να μην χρειαζόνται λαδωμα για να ξεκολλήσουν απο τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ'αρέσει πολύ αυτό που τα μάζεψες όλα! Βρήκα μια σελίδα που πουλάνε παραδοσιακά ελληνικά προιόντα και σκεφτόμουν να πάρω μέχρι και το βαρέλι του βουτύρου. Έχε χάρη που δεν ξέρω να φτιάχνω βούτυρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε ξέρω πως αισθάνεστε εσείς οι ξενιτεμένοι με αυτά. Είχα τον ξάδερφο που σπούδαζε Αμερική και θυμάμαι είχε πάρει την γιαγιά μας τηλέφωνο για να του πει πως φτιαχνονται οι τηγανίτες. Η Ελλάδα έχει υπέροχα υγιεινά προιόντα

      Διαγραφή
  6. Καλη χρονια να εχεις με υγεια και Χρονια σου πολλα.
    Δεν ηξερα τα ολα αυτα και μπραβο που τα συγκεντρωσες εδω.Σιγουρα υπαρχουν πολλα και εξυπνα μυαλα στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε. Καλή χρονιά και σε εσένα. Είναι ενα μιικρό μόνο δείγμα του τι υπάρχει. Υπάρχουν και άλλα πολλά που αξίζουν να αναδειχθούν

      Διαγραφή
  7. Την spider, dromea τα γνώριζα γιατί τυγχάνει να έχω συνεργαστεί μαζί του, τα άλλα όμως όχι, σίγουρα θα μπορούσαμε και άλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηφαιστίωνα. Είναι καλές οι ελληνικές εταιρείες και ας μην τις ξέρουμε όλες. Τυχαίνει να γνωρίζω κάποιες επείδη γνωρίσα τα αφεντικά είτε έχω γνωστούς που δεουλεύουν εκεί. Αξίζει οι καλές προσπάθειες να προβάλονται

      Διαγραφή
  8. πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας,και σας ευχαριστώ που με ξεστραβώσατε και έμαθα και 10 παραπάνω πράγματα!
    θα πάω να το παίξω μούρη στους φίλους μου!

    καλημέρεςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα . Πρόσεξε που θα το παίξεις μούρη γιατί η φίλη σου η Αθηνά πρόλαβε και το είδε.

      Διαγραφή
  9. Καλως σε βρηκα και απο δω!
    Δεν ηξερα ποσα πραγματα παραγουμε και τι,ποιες εταιριες κλπ.Πολυ χρησιμη λιστα και αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα φίλε. Είναι ενα μικρό δείγμα απο το τι παράγει η Ελλάδα. Νομίζω οτι κάτι τέτοια είναι χρήσιμα για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή