Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ελιά και Ελαιόλαδο

Καλημέρα φίλοι μου. Σήμερα λέω να σας ξεστραβώσω λίγο σχετικά με το θέμα της Ελιάς και του Ελαιολάδου. Καταρχήν ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά
Πότε συλλέγονται οι ελιές ;
Το μάζεμα τις ελιάς ξεκινά αρχές Νοεμβρίου αν πρόκειται για Ελιές Καλαμών αλλιώς θα πρέπει να αρχίσετε μέσα Δεκέμβρη ή πιο απλά όταν δείτε τις ελιές να μαυρίζουν. Οι παππούδες μας αργούσαν να τις μαζέψουν και ξεκινούσαν συνήθως Γενάρη και εφτάναν να τελειώσουν Μάρτη.

Πως Μπορώ να Φάω τις Ελιές αντι να βγάλω λάδι;
Σας πληροφορώ οτι είναι μια εύκολη διαδικασία και μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας.
  1. Διαλέγετε τις Ελιές που έχουν ραβδιστεί ή τις παίρνετε κατευθείαν απο το δέντρο. Επιλέγονται συνήθως οι μεγάλες ελιές που δεν έχουν κάποιο χτύπημα καθώς μπορεί να έχουν προσβληθεί απο κάποια αρρώστεια (Μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς είναι ο Δάκος,).
  2. Τις Βάζετε σε ενα πλαστικό δοχείο και τις γεμίζετε με νερό. Κάθε 2 ημέρες θα πρέπει να αδειάζετε το νερό και να προσθέσετε φρέσκο.
  3. Υστερα απο 15-20 ημέρες και αφου αδειάσετε το νερό προσθέστε αλάτι (το επονομαζόμενο και αλάτισμα της ελιάς) το οποίο έχετε λιώσει σε χλιαρό νερό, ξύδι και νερό το αφήνετε για 4 μήνες στο κλειστό δοχείο. Στους 3 μήνες καλό είναι να δοκιμάσετε τις ελιές για να δείτε μήπως είναι έτοιμες. Αυτές οι ελιές καταναλώνονται απο τον Αύγουστο και μετά.
  4. Για κάθε 10 κιλά ελιές πρέπει να προσθέσετε 1 κιλό αλάτι και 1 κιλό ξύδι
  5. TIP : Αν πριν της βάλετε στο νερό χαράξετε τις ελιές και συνεχίσετε με την παραπάνω διαδικασία σε 20 ημέρες αφότου τις αλατίσετε θα είναι έτοιμες για να τις καταναλώσετε άμεσα

Πως βγαίνει το Ελαιόλαδο;
Το ελαιολάδο παλαιότερα έβγαινε με παραδοσιακά μέσα. Το βάζανε μέσα σε μια τάφρο και είχανε μεγάλες πέτρες και επρεπε χειροκίνητα να της μετακινούν κυκλικά προκειμένου να βγει το λάδι. Εξου και μου βγήκε το λάδι για να το πετύχω.


Σήμερα με την τεχνολογική εξέλιξη το λάδι βγαίνει απο εξελιγμένα μηχανήματα. Αφου αδειαστούν οι ελιές απο τα σακιά ή τα καφάσια που μαζεύονται ρίχνονται για διαλογή προκειμένου να φύγουν τα φύλλα που ενδεχομένως έχουν συλλέχθει μαζί με τις ελιές (βλεπέτε τις φωτογραφίες που προηγούνται) και ακολουθεί η ζύγιση τους.




Υστερά αναλαμβάνει το μηχάνημα που συμπιέζει τις ελιές και τις αναμειγνύει ώστε να βγεί η ουσία που ονομάζεται λάδι.



Απο το τελευταίο μηχάνημα που βλέπετε αφαιρείτει ο λεγόμενος πυρήνας της ελιάς ό οποίος χρησιμοποιείται για την δημιουργία Πυρηνελαίου, σαπουνιού ενω μπορεί να γίνει και καύσιμη ύλη για τζάκια και καλοριφέρ.

Στη συνέχεια γίνεται η απόσταξη της ουσίας αυτής και το ελαιόλαδο είναι έτοιμο. Ζυγίζεται και παραδίνεται στον παραγωγό. Συνηθίζεται επιτόπου να μετρίεται η οξύτητα του λαδιού που είναι δείγμα καλής ποιότητας αν φτάνει μέχρι 1,5 (συνήθως το καλό λάδι έχει κάτω απο 1 οξύτητα)
το λάδι είναι προϊόν με μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλοί συνιστούν σε όσους έχουν πρόβλημα με τις αρθρώσεις των χεριών τους την κατανάλωση Αγουρόλαδου, το όποιο είναι το πρώτο λάδι της χρονιάς και βγαίνει στις αρχές της συγκομιδής τον Νοέμβριο και λέγεται οτι θεραπεύει τους μυικούς πόνους των χεριών.
Παράλληλα το λάδι έχει και διεγερτικές ιδιότητες στους άντρες. Δεν είναι τυχαία η έκφραση ''Φάε Λάδι και έλα Βράδυ'' καθώς με την κατανάλωση λαδιού βοηθούνται οι άντρες να έχουν διάρκεια στις σεξουαλικές τους δραστηριότητες και να δυναμώσουν ώστε να ανταπεξελθουν στα ερωτικά τους καθήκοντα.
TIP : Ψήστε ενα ψωμί πάνω απο τη σόμπα ή σε αλουμινόχαρτό δίπλα στα κάρβουνα στο τζάκι(το λεγόμενο ψάνισμα), Προσθέστε λάδι και ρίγανη και θα έχετε μια θεσπέσια γεύση.

Υ.Γ : Για την κατανάλωση της ελιάς υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι που δεν περιλαμβάνουν χημική επεξεργασία. Η Γιαγιά μου τις άπλωνε σε πανιά και τις έβγαζε στον ηλιό.τους έβαζε νερό και κάθε πρωί τα άλλαζε. Στη συνέχεια έκανε το ίδιο προσθέτωντας αλάτι και ξύδι και τις αλλάζε νερό για 20 ημέρες και στη συνέχεια τις εβάζε σε δοχεία. Επίσης άλλος τρόπος είναι ο άμεσως. βαζείς σε ενα δοχείο τις ελιές και σε ενα άλλο διαλυμένο αλάτι, ξύδι και νερό. Προσθέτεις το μείγμα με το άλατι στις ελιές και το αφήνεις 15 ημέρες. Υστερά οι ελιές μπορούν να καταναλωθούν.

Υ.Γ 2: Ο μύθος που θέλουν να δημιουργήσουν οι εταιρείες είναι οτι το λάδι που δίνουν οι παραγωγοί σε τενεκέδες είναι αμφίβολής ποιότητας. Το λάδι όμως αυτό είναι ότι καλύτερο μπορείτε να βρείτε, είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς καμμία χημική επεξεργασία που φυλάσσεται σε σκιερό χώρο και σε ειδικά δοχεία. Ο μυθός αυτός προέκυψε γιατί το δικό τους λάδι προέρχεται απο χημική επεξεργασία. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι παραγωγοί που δεν προσέχουν και δινουν λάδι αμφίβολής ποιότητας κυρίως επειδή είναι παλιάς χρονιάς και θέλουν να το ξεφορτωθούν με αποτέλεσμα να χάνουν και οι καλοί παραγωγοί που προσέχουν τους πελάτες τους.

Υ.Γ 3: Επείδη λεγονταί πολλά για την τιμή του λαδιού σας ενημερώνω οτι το καλό λάδι πρέπει να πωλείται άνω των 3,5 ευρώ το κιλό γιατι δεν συμφέρει τον παραγωγό. Οτιδηπότε κάτω απο αυτή την τιμή αν το λάδι είναι απο παραγωγό μην το πάρετε, είτε είναι αμφίβολής ποιότητας είτε παλιάς σοδειάς. Προσωπικά θεωρώ οτι η καλύτερη τιμή για το καλό λάδι φετινό με κάτω του 1 οξύτητα είναι γύρω σταα 4,5 € το κιλό

19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Μας ξεστράβωσες όντως.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε. Ομολογώ οτι τώρα που το είδα λέω τι έγραψα ρε γμτ και σκεφτόμουν να το αλλάξω αλλά αφου το σχολιάσες ήδη δεν πρόκειται να το πειράξω

      Διαγραφή
    2. Είναι γλωσσικό ατόπημα ασέβειας προς τους φίλους μπλογκερς. Η τουλάχιστον δεν μου κάθισε καλά όταν το ξαναδιάβασα απο αποψή ευγένειας

      Διαγραφή
  2. Νέοι δρόμοι ανοίγονται στους ανέργους!Εύγε,εύγε!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νιωθω οτι αυτό είναι ο κατάλληλος δρόμος για τους ανέργους. Πλάκα πλάκα μου έδωσες ιδέα για ανάρτηση. Η Αγροτική ζωή μπορεί να είναι καλή αλλά θεωρώ οτι είναι πισωγύρισμα να κατευνθυνούμε τους νέους προς αυτό τον τομέα

      Διαγραφή
  3. Ω! Με περηφάνια θέλω να καταθέσω ότι έχω λάβει μέρος πολλές φορές στην διαδικασία μαζέματος της ελιάς, βοηθώντας την συννυφάδα μου (εμείς δεν έχουμε) και έχω παρακολουθήσει και την διαδικασία της παραγωγής καθώς και απόσταξης ελαίου! Φυσικά η αμοιβή μου ήταν σε ελαιόλαδο!
    Ωραία χρόνια!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Το μάζεμα της ελιάς με παρέα είναι απόλαυση. Γεμάτη καλαμπούρια και φυσικά πολύ κουτσομπολιό. Οταν βγάζεις το δικό σου ελαιόλαδο είναι ωραία. Όταν συμμετέχεις για να αμοιφθείς με αυτό είναι εξαίσιο. Ξέρεις και τι τρώς κυρίως

      Διαγραφή
  4. Ωραία και απλά.
    Στη μικρή την Κυκλαδίτικη (μία έχω) δε βάζουμε ξύδι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δάφνη. Για τις κυκλαδίτικες δεν ξερω αλλά για τις μεγάλες καλαμών και μη είναι αυτή η διαδικασία

      Διαγραφή
  5. Κατα την γνωμη μου ειναι λιγο λαθος η αποψη σου οτι εαν ενας παραγωγος δωσει πιο φτηνα το λαδι σημαινει οτι ειναι κακης ποιοτητας η προηγουμενης χρονιας!Πολλοι το δινουνε πιο οικονομικα οχι για τους λογους που αναφερεις απλα επειδη η τιμη του λαδιου εχει πεσει κατακορυφα!Οποτε αντι να το εχουνε και να το κοιτανε αναγκαστικα θα το δωσουνε πιο φτηνα χωρις αυτο να σημαινει κατι για την ποιοτητα του λαδιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βίκη. Σωστό αυτό και εχεις δίκιο έπρεπε να το αναφέρω. Υπάρχουν και αυτή που επειδή έχουν τεράστια ποσότητα και δεν θέλουν να τους μείνει το πουλάνε ακόμα και σε χαμηλή τιμή για να βγάλουν κάποια απο τα έξοδα που έκαναν.
      Συνήθως όμως ενας παραγωγός προτιμά να βγάλει όσο λάδι χρειάζεται και να αφήσει τις άλλες ελιές ακόμα και στο δέντρο απο το να το δώσει στην εξευτελιστική τιμή του 1,5 €.
      Παράλληλα υπάρχουν και αυτοί που βρει άκρη και το δίνουν χαμηλά κυρίως σε εμπόρους και εταιρείες γιατι το έχουν σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο εφόσον συνεργάζονται με αυτούς κάθε χρόνο

      Διαγραφή
  6. η προίκα μου διαθέτει πορτοκάλια,μανταρίνια και βερύκοκα. δεν έχω εμπειρία από μάζεμα ελιάς, αν και στην περιοχή έχουμε πολλές.
    μας ξεστραβώσατε για ακόμη μια φορά αγαπητέ ιωάννη δεν γκρέιτ!!!

    άσχετο αλλά οι αγαπημένες μου ελιές είναι οι κοτλέ!!!
    κοινώς οι θρούμπες!!!!

    καλή σας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χριστίνα. Τρελαίνομαι για μανταρίνια αλλά με ενοχλούν τα κουκουτσιά. Ωραία προίκα έχετε και για να το γραφεις υποθέτω είσαι ελεύθερη.
      Ακόμα γελάω με τις κοτλέ ελιές

      Διαγραφή
    2. Η προίκα με τα μανταρίνια είναι άνευ κουκουτσίων!
      Καλά υπέθεσες Ιωάννη μου!
      καλή εβδομάδαααααα

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Είναι καλό να έχεις ελιές. Έστω για να μπορείς να έχεις το δικό σου ελαιόλαδο.

      Διαγραφή
  8. Ειμαι τεμπέλα, αμα φτιαξεις ελιες παντως στείλε ενα βαζακι και απο δώ!
    Τα λέμε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είσαι τεμπέλης και το ομολογείς είσαι ο καλύτερος άνθρωπος. Είσαι δουλευταράς αλλά μόνο αν βρεις την δουλειά που θα γουστάρεις. Δεν τρώω ελιές. Φαντάσου το βλέμμα της μάνας μου όταν άρχισα να την ρωτάω για το πως φτιάχνονται οι ελιές.
      Καλημέρα, καλό μήνα και θα τα ξαναπούμε

      Διαγραφή